Deník závodníka 'Moni' rok 2022

1.1.2022 - Zvole - novoroční paměťák - (A) - umístění: 13./46 - U: 5.52/5.52km - P: 80m - K: 22 - Z: 46 - Pořádal: ZVO > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 13°C (zataženo)
Vítězové: 1. Jíra Tomáš 2. Bárta Viktor 3. Mikulová Zuzka [čas: 0:45:48 - rozdíl: 0:15:22]
A je to tady. Začal nový rok a po dvou letech začínáme opět Zvolským novoročním paměťákem. Loni se bohužel neuskutečnil, Covid nám to zakázal a byla to velká škoda. Nééé, že by se nyní už Covid vzdal, je to v podstatě pořád stejné, ale je už více očkovaných a naštěstí takové malé setkání je pobvoleno. Jedná se o závod, ve kterém musíte po silvestrovské noci přemýšlet a hlavně to v hlavě udržet. Jedná se o hromadný start, kdy se všichni vrhnou k mapě, kde je zakreslených 22 kontrol. No a potom to už je jednoduché, zapamatovat si co nejvíce kontrol a vyrazit. A pokud to hlava nedokáže udržet, tak se zase vrátit k mapě. Nejde to donekonečna, časový limit je 50 minut. Takže čím více se vracíš, tím více se objevuje písek v dolní části přesýpacích hodin. Hezká novoroční zábava. Letos to vyhrál Tomáš asi o minutku a dal to za 27 minut. K mapě se vracel jen jednou, takže se hned poznalo, že silvestr proběhl v pořádku. Je to opravdu zábavný začátek roku a je mi divné, že se na to víc orienťáků nechytí, asi zase vyhrává lenost nebo tamtamy, které to pořádně neroznesou. Ale je fakt, že udělat ten závod pro hodně lidí by byla asi fuška, takto je to v pohodě, přišlo něco kolem 50ti závoidníků a do stovky by to snad bylo v pohodě. Tak snad někdy zase vyhraje duch lesa nad leností doma. Ale hlavně děkujeme pořadateli, bylo to zase super.

8.1.2022 - PZL - Zličín - (A) - umístění: 130./145 - U: 3.1/5.8km - P: 34m - K: 30 - Z: 214 - Pořádal: FSP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 2°C (oblačno)
Vítězové: 1. Glonek Jakub 2. Petrilák Matouš 3. Mareš Albert [čas: 0:52:47 - rozdíl: 0:32:34]
Musím říct, že se to povedlo. I když se to zdálo jako zapomenuté místo v Praze, tak díky mapě to zase zná o trochu víc lidí. Ale nepatří to mezi ty větší prostory, takže nejdelší trať 3km tomu odpovídala. Jezdím tudy na kolobce, ale nikdy jsem si to tak neuvědomil. Běhalo se v bikeparku a okolí a dokonce se šlo i přes most na druhou stranu dálnice pro pár kontrol. Mapa byla A4 a dvě nad sebou, protože když se závodníci vraceli z prostoru za dálnicí, tak tem ještě nějaké kontroly měli a to by se docela pletlo s původními v první části. Start byl u hřbitova a všichni odtud vybíhali vstříc ostružinám a šípkům. Těch tam bylo habaděj. Nejlepší situace byla v bikeparku, kde se to tak nějak křižovalo a bylo hezký závodníky sledovat. Naštěstí nenasněžilo, ráno bylo sice kolem nuly, ale nakonec to bylo dobře, protože tam nebylo tolik bahno. Trochu namrzlo, takže pevnější povrch. Další plus musím dát za čipy, protože celý závod se na ně běhal, a tak to má být. Takže to vlastně bylo pěkné sobotní dopoledne, co si víc přát. Když byly výsledky, dneska už ve čtyři odpoledne, tak jsme zjistili, že Moni v nich není. Hmm, asi se někam zatoulalo vyčtení, tak jsem jí tam dodal ručně.

22.1.2022 - PZL - Varadov - (C) - umístění: 28./45 - U: 5.7/8.57km - P: 154m - K: 7 - Z: 98 - Pořádal: KAM > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 2°C (polojasno)
Vítězové: 1. Olga Šimerková 2. Martin Klusák 3. Lenka Stodůlková [čas: 1:22:45 - rozdíl: 0:25:02]
Po krátké odmlce jsme vyrazili na další zimní ligu, tentokrát do Varadova u Řitky. Přes noc mělo sněžit, ale pršelo. Takže všude mokro a bláto. Nemyslím si, že by to nějak vadilo. Naštěstí v lese byl na zemi sníh, takže to šlo. Závod pořádají kameničáci, ale v Orisu byly Dobřichovice, proč ne. Závod byl v místě, kde Tom ztratil před delší dobou buzolu, třeba jí tam najde... Startovalo se po vlnách, Tom s Terkou měli béčko kolem 10ti km, Moni s Fildou céčko něco kolem 6ti km. V takovém terénu a podkladu se nečekaly rychlé časy, spíš pohoda. Tak uvidíme, až doběhnou. Fildovi se to nakonec hodně povedlo, jen prý dvě kontroly nebyly úplně na správném místě, ale našel je. Tom celkem v pohodě, naběhal něco kolem 12ti km a Moni se trochu zamotala na konci, mohlo to být časově o trochu lepší, ale dala to taky. A Terka trochu vnitřně naštvaná, ale všichni doběhli, takže hezké sobotní dopoledne. Teď je 14 dní pauza, škoda, že někdo ještě nějaký závod neudělal, bude to tak trochu smutný. A únor taky nevypadá dobře, takže ať už je březen, tam to konečně zase bude každý týden.

12.2.2022 - PZL - Líšná - (B) - umístění: 15./40 - U: 6/9.04km - P: 246m - K: 12 - Z: 90 - Pořádal: ZAK > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 1°C (jasno)
Vítězové: 1. Šimerková Olga 2. Lacina Jan 3. Jíra Filip [čas: 1:32:30 - rozdíl: 0:29:12]
Po 14ti dnech jsme konečně vyrazili na nějakou Zimní ligu, tentokrát na známé místo na Bouchalku. Tedy kousek za ní, na pěkné parkoviště, kde jsme museli udělat dopravní přestupek. Ještě, že tady nejsou kamery, to by si vybrali na sobotní oběd. Počasí bylo neuvěřitelně, ráno sice dva po nulou, ale jasno, prostě nádherný jarní den. Jaro tedy ještě není, ale naladilo nás to. Tentokrát jedeme bez Toma a Terky, protože jsou na horách. Ani jim sníh nezávidíme. Filda i Moni měli trať B, čili 6km a převýšení okolo 150 metrů. Takže docela pohoda. Na bahno to nevypadalo, ale když jsem se ploužil okolo, tak to zase tak pevný nebylo. Vzal jsem jednu kešku a čekal, až se objeví v cíli. Očekával jsem něco kolem hodiny, tak uvidím. Ač jsme byli docela mimo obydlí, tak tady bylo docela dost individuí, divných lidi u divných aut a pár lidí dokonce se zbraněmi a čekali, koho nebo co sejmout, asi nějaká akce. Tak čekám dál a sleduju okolí. Ani se mi pak nechtělo do lesa, na slunci to bylo super. Filda nakonec v pohodě, kontroly byly docela schované, bylo tam hodně prohlubní, takový zimní middle. Moni se prošla hezkou bažinou, párkrát se tam trochu zdržela, ale protože bylo hezky, tak se ani moc nenadávalo. Hezké sobotní dopoledne se stupni vítězů.

19.2.2022 - PZL - Škvorecká obora - (B) - umístění: 16./59 - U: 5.6/7.65km - P: 165m - K: 18 - Z: 89 - Pořádal: PGP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 7°C (polojasno,vítr)
Vítězové: 1. Jíra Filip 2. Svítil Martin 3. Havlík Patrik [čas: 1:07:19 - rozdíl: 0:17:16]
Dneska docela větrno, tedy trochu víc větrno. Někde popadané stromy a některé k tomu neměly daleko. Ale zase pěkné teplo, bylo 7 stupňů. Tentokrát jsme vyrazili všichni i s Terkou. Auto jsme nechali kousek na Rohožníku, takže od malého altánku asi 700m. Tady jsme už jednou byli, ale to už bude tak 11 let. Ale kde jsme parkovali, to jsem si vůbec nevzpomněl. Je to taková malá obora a jeden pěkný kopec. Tomáš s Terkou si dali trať kolem 8 a Filip s Moni kolem 6 km. Takže taková pohoda. Já jsem měl tentokrát štěstí, byly tady 3 kešky. Hned vedle startu byl docela zvláštní dům. No, možná v něm i někdo bydlel, ale byl za plotem, takže k žádnému zkoumání nedošlo. Ozývaly se z něj pravidelně rány, dost divný. Takže raději nic, dělal jsem, jako že tam není. Když jsem obešel kešky, tak jsem čekal, jak to dopadne a dělal pár cílových fotek. Nakonec to bylo v pohodě, jen na tom jednom kopci byl takový vítr, že se dalo lítat. Jinak Tom s Terkou si proběhli potok, proč hledat lávku, když v blízkosti stejně není. Počasí naštěstí vyšlo, sice trochu vítr, ale na běhání akorát.

5.3.2022 - PZL - Kozel - Pyšely - (C) - umístění: 23./45 - U: 6/7.38km - P: 285m - K: 11 - Z: 120 - Pořádal: KAM > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 3°C (zataženo)
Vítězové: 1. Kozel Jiří 2. Parhomenko Olesandra 3. Šindelka Antonín [čas: 1:09:08 - rozdíl: 0:10:16]
V této zimní sezóně již druhý Kozel, kovid s tím udělal trochu zmatek, ale 2x super závod v zimě se hodí. Opět Pyšely, jak již několikrát, pěkné zázemí rovnou u hospody, jen se letos šlo trochu daleko na start. Ale tady to zase tak moc jinak nejde. Dneska byly dva starty, oddělila se trať áček a béček. Chlebák to se Žitem docela stíhal, nejdříve odstartoval AB, pak autem na ostatní kategorie, prostě měl honičku, ale zvládnul to. A to nebyly startu u sebe, v podstatě přes celo městečko. Filda tentokrát něběžel, ještě měl oteklou tvář po vyříznutí skryté osmičky. Takže jsme spolu jen obešli okolí. Počasí bylo tak akorát, něco kolem °C, sice zataženo, ale sníh nebyl. Takže vlastně pohoda. Terka si to dala jen na mapu Filipa, takže se jen tak proběhla. Tom i Moni něco přes hoďku a spokojenost. Tomáš to vyhrál, na vyhlášení dostal opět půllitr od Kozla a jedno kozlí pivko. A tentokrát ten půllitr byl super, pěkně se tam vytvaroval kozel. Asi novinka, ještě jsme to neviděli, ale kde taky, když se do hospody v podstatě už dlouho nesmělo, ale stejně na Kozla nechodíme ...

12.3.2022 - Jarní skály - Skokovy - (T5) - umístění: 41./50 - U: 5.9/11.12km - P: 356m - K: 13 - Z: 832 - Pořádal: TUV > Fotky > Mapa > GPS > 3°C (jasno,vítr)
Vítězové: 1. Matějů Michal 2. Polák Vlastimil 3. Poloprutská Markéta [čas: 2:37:29 - rozdíl: 1:41:19]
Ráno sice ještě mínus 4 stupně, ale jasno, a tak to vydrželo celý den. Jedeme na závod Jarní skály, tentokrát do vesničky Skokovy. Závod sliboval hodně skal a skalek, pískový podklad a borovicový les. A tak to taky bylo. Sice v lese hodně klacků, takže bylo potřeba si dávat dobrý pozor při seběhu ze skal, ale jinak pěkný les. Shromáždiště bylo v hospodě a parkoviště za vesnicí na louce vedle krav. Na louce byla spousta lej..., vypadalo to, za tady taky nedávno byly. Start byl hned vedle parkoviště, asi 50m v lese. To bylo super, protože ty daleký starty nemám rád, ale tady jsem se tam šel i podívat. Ze startu většina běžela rovnou na velkou skálu, kde byla kontrola. Chvilku jsem se tam pohyboval a i za takovou chvilku jsem viděl spoustu závodníků, co vyběhli na špatnou skálu. A docela všichni funěli. Ani se jim nedivím, byly to opravdu pěkné výšlapy. Tom s Terkou a Moni šli celkem brzo, ale Filda skoro hoďku a půl po nich. Nějak to dneska nebylo synchronizovaný. Ale protože bylo teplo, tak to ani tolik nevadilo. Tak uvidíme, jak si všichni se skalami a skalka i poradí. A dopadlo to dobře. Tom skončil čtvrtý a viděl bílého jelena, v této lokalitě docela zajímavost. Filip skončil v půlce a celkem dobrý, jen jeden zádrhel. Moni viděla jen srnku, když se zamýšlela kam vyrazit, když zrovna nebyl nikdo okolo. A Terka? Tu stíhal divočák, takže jednu kontrolu hledala docela dlouho, protože mu utíkala a nevěděla kam. Ale pohoda, bylo fakt pěkně, takže dobrý vstup do jarní sezóny.

19.3.2022 - PZL - Jarní sprint - Hrdlořezy - (B) - umístění: 19./29 - U: 5.5/6.9km - P: 140m - K: 16 - Z: 92 - Pořádal: PGP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 7°C (polojasno)
Vítězové: 1. Nedbalová Jana 2. Čermák Radek 3. Brabencová Alena [čas: 1:05:43 - rozdíl: 0:16:14]
Vyrážíme na tradičně posledni Pražskou zimní ligu na Jarní sprint. Tentokrát v Hrdlořezích, v oblasti Smetanka. Tady závod ještě nikdy nebyl, tak to je něco pro nás. Vždycky je super vyrazit na nové místo. Ale nakonec tady už Tom byl v rámci jiné Zimní ligy, která byla v Kyjích. Já jsem tady byl už jednou na kolobce, ale ne přesně v tomto údolí. Je to tady fakt zajímavý. Dva kopce a široké, dlouhé údolí s meandry potoka, jako na Šumavě. Fakt zajímavý prostor na běhání. Kluci si dali 7,5 km a Moni něco přes pět. Počasí přálo, slunce svítilo, ale foukal celkem studený vítr a ve stínu zase tak teplo nebylo. Ráno ukázal teploměr jen jeden stupínek, takže zatím žádné jaro. Ale to slunce potěšilo. V rámci áčka si dali pěkný kopec asi 4x, takže to zase tak po rovince nebylo, ale všichni byli spookojení, byl to pěkný závod a zakončení zimní sezóny. A tentokrát bez bílého jelena, divočáka nebo srnek, ale s fanoušky, burácejícími a povzbuzujícími bezdomovci pod sadem.

25.3.2022 - O-Tour - Terezín - E1 - (D45A) - umístění: 43./45 - U: 2.62/3.81km - P: 27m - K: 14 - Z: 1136 - Pořádal: ROU > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 19°C (jasno,slunce)
Vítězové: 1. Zabořilová Romana 2. Eckardt Cornelia 3. Kožinová Jana [čas: 0:31:24 - rozdíl: 0:14:55]


26.3.2022 - O-Tour - Terezín - E2 - (D45A) - umístění: 30./44 - U: 2.73/3.13km - P: 5m - K: 15 - Z: 1053 - Pořádal: ROU > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 19°C (jasno,slunce)
Vítězové: 1. Zabořilová Romana 2. Eckardt Cornelia 3. Pompe Katja [čas: 0:22:44 - rozdíl: 0:06:55]
Přes 1000 závodníků? A super počasí? Tak kvůli tomu se dělá orienťák. A k tomu hodně zajímavá oblast, co víc si přát. Prostě to dneska vyšlo po všech stránkách. Hradby, tmavé chodby, nově otevřené průlezy, umělé zátarasy, pevnost, bastiony. To všechno dalo těmto dvěma sprintům nádech pravého orienťáku. Po zimní sezóně začala ta jarní klepat na dveře, trochu se připomněla u Kosti a dneska to prostě začalo. Dopoledne se běžel první sprint přímo ve velké pevnosti a odpoledne ve městě s ukončením v chodbách pevnosti. Shromaždiště bylo v parku u pevnosti a cíl přímo u ní. Tam taky bylo občerstvění ve formě grilovaných kuřat, grilovaných kolen, orienťáckých klobás a trochu něco navíc. Všichni si to užili při závodech i u jídla. A dalo se sedět venku, slunce hřálo, jen trochu vítr, takže z toho tak velký vedro nebylo. Ale pro sprint to bylo akotrát. Na hradbách byl zajímavý pohled na mraveniště závodníků, nahoru a dolu, vybíhali z chodeb, snažili se napravit chybu zbytečným vyběhnutím na hradby, hledali ten správný průchod, byl to prostě správný orienťák. A nakonec, zase se vracím k tomu počtu, je vidět, že po zimě je každý nastartovaný, tak snad to vydrží, dělá to tu správnou atmosféru.

27.3.2022 - STŽ - Milý Bor - krátká - (T) - umístění: 22./47 - U: 4.15/5.96km - P: 102m - K: 13 - Z: 722 - Pořádal: SLA > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 12°C (jasno,slunce)
Vítězové: 1. Buchtík Ondřej 2. Novák Daniel 3. Dubec Pavel [čas: 1:00:29 - rozdíl: 0:25:08]
Po včerejším nádherném dni a závodě jsme vyrazili na první oblastní žebříček do hezké vesničky Milý - Bor. Kousek za Slaným, takže jsme nejeli moc daleko, něco kolem padesátky. Vesnička Bor bylo opravdu něco malinkatého a vedle louka u lesa, ohraničené polem a chmelnicí. Byla trochu užší, takže tam v podstatě parkovaly jen auta, na nějaké válení a shromaždiště nebylo místo. Pár stánků, žádné jídlo, start na jednom konci louky a cíl uprostřed. To ale bylo super, rozložili jsme se u auta v centru dění. Trochu mi to připomínalo mlýnek na maso, jednou stranou to tam strčíš a druhou to vypadne. Počasí bylo opět super, slunce tentokrát pralo trochu víc, vítr nebyl, takže vedro. To bylo jaro. Na další týden už moc hezky neslibují, hlavně že to vyšlo o víkendu. Dneska to byla krátká trať, po včerejšku určitě lepší volba, klasika by asi trochu víc bolela. A dopadlo to v pohodě, celkem pěkný les, jen spousta klacků na zemi, ale to asi zase tak nevadilo. A počet závodníků? 722 je pěkné číslo pro oblastní žebříček, taky to vypadalo konečně jako pořádný závod. Takže dvoudenní spokojenost, jaro začíná velmi dobře.

2.4.2022 - STŽ - Odolka - sprint - (D45) - umístění: 11./40 - U: 2.29/2.6km - P: 18m - K: 20 - Z: 678 - Pořádal: ODV > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 0°C (zataženo)
Vítězové: 1. Mullis Kateřina 2. Lošťáková Ivana 3. Městková Kateřina [čas: 0:17:54 - rozdíl: 0:05:14]
Zmizely startovky? Co se děje? A pak zpráva na Facebooku, že se bude asi znovu losovat. Startovky zmizely z webu. Divné, ještě nikdy jsme se s tím nesetkali. Prý byl nějaký protest. Dovedu si představit různé protesty, ale na startovky? To bude asi tím, že se venku po pěkném počasí hodně ochladilo, byly 2 stupně, takže to asi bude ten důvod. Anebo se někomu nelíbil startovní čas v 11:11? Neva, hlavně že už víme, kdy na start a už se těšíme na ranní mráz. Prostě apríl.

10.4.2022 - STŽ - Struhařov - krátká - (T4) - umístění: 24./31 - U: 4.1/8.54km - P: 310m - K: 17 - Z: 925 - Pořádal: VSP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 8°C (slunce,snih)
Vítězové: 1. Pompach Petr 2. Dneboský František 3. Dvořák Petr [čas: 1:53:16 - rozdíl: 1:15:31]
Sníh, déšť, slunce, bahno, louže a k tomu i trochu vítr. To byl dnešní závod ve Struhařově. Když jsme přijeli kolem druhé, tak naštěstí svítilo slunce. Ta lepší varianta. Ale ten nájezd na louku byl super, bahno a bahno. A auto jsem raději nekoukal. Naštěstí start něco pod kilásek a cíl na shromáždit, to bylo super. Bylo to také daně tím, že dopoledne tady byly áčka. V tomto ohledu pohoda. Jen jim přes noc vybuchla kuřata, takže žádný gril, jen párky. Ale protože to pro nás bylo po obědě, tak nám to ani tak nevadilo. Místo známe, už jsme tady 2x byli, tak jsme si pamatovali to velké údolí a tak. Než jsem stačil dojít na shromaždiště, tak zase začalo sněžit. Prostě aprílové počasí. A pak už sněžilo každou čtvrt hodinu. No a výjezd z louky byl třešnička na dortu, každé třetí auto v bahně uvízlo, museli se roztlačit, větší auta se vykopávala lopatou, super. Bahno až a střeše. A co závod? To bylo na všem asi to nejlepší. Jen těch zmrzlých bylo docela dost, protože když zašlo slunce a začalo sněžit, tak moc teplo nebylo. Alespoň si to člověk bude pamatovat. Zábavný nedělní odpoledne a zrovna na moje narozky. Jinak asi nic zajímavýho, les normální, bez větších překvapení.

15.4.2022 - Velikonoce - Jestřebí - 1E - (T4) - umístění: 53./60 - U: 4.34/8.2km - P: 272m - K: 14 - Z: 1348 - Pořádal: DKP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 8°C (zataženo)
Vítězové: 1. Zakouřil Tomáš 2. Mokrá Julie 3. Schindler Jiří [čas: 2:15:35 - rozdíl: 1:35:20]
Velikonoce ve skalách to už je skoro pojem. Přes 1300 závodníků a plno skal, údolí, velké převýšení, prostě konečně pořádný orienťák. Tentokrát na louce u vesničky Borek nedaleko Jestřebí. Krásná velká louka, plno aut, jídlo, stánky, pořádná atmosféra. Počasí celkem vyšlo, sice nebylo slunce, ale teplota kolem 10 stupňů. To je na běhání akorát. Sice se spousta lidí choulila, ale nebylo to tak hrozný. Cesta tam byla super, od Liběchova samé semafory, tak trochu katastrofa. Ale dali jsme to a celkem nebylo moc co otálet, obléknout a na start. Ten byl 2100m, takže celkem daleko, alespoň se dalo cestou zahřát. Tedy do provozní teploty pro start. Závod určitě zahřeje, potkávat skály dole i nahoře docela vyčerpá. Dneska to byla klasika, takže Filip přes 7 km a Tom s Terkou přes 9 a 8 km. A to není tak málo. Po odchodu ostatních na start jsem se pustil do terénu. Fakt super, pěkný skály, kontroly nahoře, prostě paráda. To je ten správný terén, kde si to člověk vyžere až na dno. Paráda. A taky si to každý vyžral. Slova jako "tento týden mi to už stačilo" byla jasným vyjádřením stavu po závodě. Všichni tam byli přes hodinu a půl, prostě skalní zážitek. A to byla teprve první etapa, ještě nás čekají dvě. Nakonec počasí nic moc, v terénu při běhu celkem v pohodě, bez větru, ale na shromaždišti celkem zima a vítr. Naštěstí po závodě hamburger a bylo to v pohodě. Už se těšíme na zítra, je sice krátká trať, ale skály to dokážou pěkně prodloužit.

16.4.2022 - Velikonoce - Jestřebí - 2E - (T4) - umístění: 51./65 - U: 4.42/6.31km - P: 254m - K: 17 - Z: 1266 - Pořádal: DKP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 3°C (polojasno)
Vítězové: 1. Žejdlík Michal 2. Stavrinou Martin 3. Jiroušek Dominik [čas: 1:36:53 - rozdíl: 0:42:34]
Druhý den ráno teplota trochu poklesla, byly jen 4 stupně a celkem vítr. No, uvidíme na místě, ale nic moc lepšího jsme nemohli snad ani čekat. Ale když jsme přijeli na místo, tak se trochu objevilo slunce, sice kolem 3 stupňů, ale bylo to hned lepší. Tato etapa byla specifická, na start se jezdilo autobusem. Ten jezdil každých 5 minut a od konečné se šlo ještě 1700 m na start. Pro T4 jen cca 600 m a jiná mapa. Asi aby se "důchodci" nepletli mezi profíky :-) Odvozit asi 1300 lidi je docela fuška. Cíl byl asi 700 m od autobusu a zase odjezd zpět. Takže jsem ze závodu dneska nic neviděl. Tak jsem vyrazil na nejbližší kešky. Ale jinak bylo zajímavý sledovat, jak se lidi trousí k autobusu, ten fakt jel každých 5 minut, bylo to zajímavý. Měl jsem takovej ten pocit, že orienťák je fakt dobrej sport. Pak trochu vysvitlo slunce, takže se oteplilo, ale jen chvilkama, začal taky trochu vítr a na startu si to prý užili. Studený vítr, studené ruce, nohy .... Ale jinak pohodový závod, jen u T4 byl žebřík mezi skálami, takže to byl taky zážitek. Proč ne? Vždyť proto to běháme.

17.4.2022 - Velikonoce - Jestřebí - 3E - (T4) - umístění: 34./57 - U: 4.1/6.7km - P: 228m - K: 11 - Z: 1032 - Pořádal: DKP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 4°C (polojasno)
Vítězové: 1. Heczko Robert 2. Klein Martin 3. Pompach Petr [čas: 1:20:16 - rozdíl: 0:47:59]
Dneska jedeme na třetí a poslední skalní závod. Dva dny se rozhodovalo o tom, v jakých hendikepech se dnes bude startovat. Nejlépe na tom byl Tom, který startoval ze šestého místa. Ráno jsme se těšili na slunce, ale zase tak hepy to nebylo. Sice se prokousávalo, ale teplo nic moc, ráno dokonce na nule. Ale lepšilo se to. K polednímu už to bylo lepší, ale na tričko to nebylo. Na start se šlo asi 1700 m a cíl byl v centru, to bylo super. Dalo se sledovat, jak kdo na tom je, někdo fakt vypadal hrozně, ale někdo zase přibíhal s úsměvem a v pohodě, jako by skály vůbec nepotkal. Dneska jsem zkusil spočítat auta, úplně přesně jsem to nedal, ale kolem 500 jich tady určitě bylo. Fakt velká akce, to máme rádi. To je pak ta správná atmosféra, nejenom v centru, ale hlavně na doběhu. Dnešní den si zasloužil lepší foťák, bylo toho tady dost na focení, i počasí přálo. Velorex, stan s topením a solárním panelem, jsou tady zajímavý věci, všechno jsem se pokusil ve fotkách zachytit. Tak čekám, jak to všechno dopadne, jak si s tím poradí, hlavně Tom, už podruhé 9 km bude asi zážitek. A Filda to nemá taky moc krátký, asi budou rádi, že pak lehnou. Ale o tom jsou vícedenní závody. Nejsou zadarmo, hlavně ne ve skalách. Ty se tváří tak, jako kdyby tady už byly dlouho a neuhnou a neuhnou. Nakonec to bylo v pohodě, slunce svítilo, celkem se oteplilo, sice byl studený vítr, ale hned se to tvářilo jarně. Tedy alespoň trošku. A už se těšíme na příští rok, Velikonoce ve skalách budou 7.-9.4.2023. Je to sice daleko, ale znáte to, čas je trochu divnej, sice všem měří stejně, ale nám určitě o trochu víc ...

30.4.2022 - STŽ - Lužná - krátká - (T3) - umístění: 46./70 - U: 3.45/6.47km - P: 180m - K: 12 - Z: 886 - Pořádal: JES > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 15°C (polojasno)
Vítězové: 1. Arnošt Kamil 2. Pompach Petr 3. Pavlík Michal [čas: 1:19:02 - rozdíl: 0:50:27]
Dneska vyrážíme na další závod žebříčku do Lužné u Rakovníka. Tentokrát bez Terky, protože si včera nechala ukrást slepé střevo. No je tam fakt zbytečný, ale určitě to zbytečné nebylo. Všechno proběhlo v pořádku, tak super, jsme rádi, mělo by to být v pohodě. Počasí taky přeje, sice slunce nesvítí, ale je kolem 16 stupňů, takže taková orienťácká pohodová teplota. Dnešní trať je v lese, kde už jsme jednou byli, ale z druhé strany, od Červeného Mlýna. Je to krátká trať, tak se čekají spíš nějaké záludnosti a namačkané kontroly, které budou neviditelné. Celkem dost lidí, centrum na místním hřišti a parkování kde to jde. Taková vesnička klasika. Když tu tak čekám, až doběhnou, tak si už všichni nosí kuře, kebab, hambáč, nějaké ty hranolky, párek v rohlíku, kafe, sladké, prostě je to tady dneska dobře vybavené. Tak to má být. Ale nenašel jsme nic, co by bylo spjaté s čarodějnicema, ale třeba to mají jinde. Jak se to začalo vracet z cíle, který byl stejně daleko, jako start, něco kolem 2 km, tak se to tady začalo plnit. Hodně lidí, hezký den, to je pak jasný. Mladí, staří, malí, velcí, tencí, tlustí, sport pro všechny. A fronty na jídlo. Obcházím to tady dokola, jsou na trati celkem dlouho, uvidíme, jak se zadařilo. Trať v pohodě, zakázaný Lom, motokros, pár děr a trma vrma před cilem. Tak nějak závod probíhal, všichni v klidu, i když se dá jedna kontrola brát dvakrát. A umíte si představit, že po 6 kilometrech mají stejný čas na sekundu? Neumíte, já taky moc ne, ale stálo se, Tom to s Fandou dali stejně. Zítra na stejné místo, bude klasika, takže delší tratě. A v novém lese, super.

1.5.2022 - STŽ - Lužná - klasika - (T3) - umístění: 13./50 - U: 4.04/6.44km - P: 142m - K: 9 - Z: 763 - Pořádal: JES > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 14°C (polojasno)
Vítězové: 1. Titz Pavel 2. Gregor Radovan 3. Bleha Stanislav [čas: 0:54:17 - rozdíl: 0:15:33]
Druhý den a stejné místo - Lužná u Rakovníka. Ale tentokrát klasika a Filip se toho docela obával, protože trať měl něco přes 8 km. Ale převýšení jen 145 metrů, takže na takovou délku tratě v pohodě. Moni zase kolem 4 km, takže to nevypadalo hrozně. Tom tentokrát zůstal doma, Terka po vydání slepáku, takže nebyli přihlášení a dohláška by stála 250 Kč, trochu dost, ale i tak na to teď neměl úplně náladu. Tentokrát jsem šel s nimi na start, pěkný kopec před ním a částečně i za ním, ale to asi bylo to nejhorší stoupání. Chtěl jsem pak jít do cíle, ale to kupodivu bylo přes moc kopců, hodně oplocených polí a to se mi moc nechtělo. Tak jsem se pomalu blížil zpátky na shromaždiště. Pár závodníků jsem potkal, ale asi jsem nebyl úplně v mapě, takže asi nějaké bloudění. Počasí dneska šlo, vypadalo to, že je trochu tepleji, ale slunce nikde a sem tam trochu studenější vítr. Ale na klasiku akorát. Byla tady i spousta lidí v kulichu a teplých bundách, no, zase tak hrozné to nebylo. Jak si tak sedím v centru, tak všem tady docela šmakovalo, jídlo bylo dobrý a hlavně ho bylo dost. Sice dneska nebyl kebab, ale i tak byl na závodnících vidět po doběhu úsměv na tváři a mastné rty. A co závod? V podstatě běžák, Filda dal necelých 10 km. Nic překvapivého, nic náročného. A jak jsem slyšel kolem sebe na shromaždišti, tak se to i líbilo.

14.5.2022 - MČR - veřejný závod - (T4) - umístění: 10./26 - U: 3.04/3.84km - P: 54m - K: 22 - Z: 620 - Pořádal: DKP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 22°C (slunce,jasno)
Vítězové: 1. Janeček Petr 2. Kříž Dušan 3. Zeman Jaroslav [čas: 0:28:15 - rozdíl: 0:08:47]
Tento závod navazoval na dopolední MČR ve sprintu. Po 14 letech opět v Praze, tentokrát na Stodůlkách. Kousek od Makra a stanice metra Luka. Auto u Makra, takže kousek do centra na školním hřišti, kde byl i cíl. Start byl daleko, necelé 2 km. Tentokrát to byl pro nás docela smůlný závod. Tomáš na jednom trávníku potkal hlubokou díru, to by člověk nečekal, a udělal si pěkný výron. Přivezli ho autem, lékárník zmrazil a stáhnul, ale moc na to stoupnout nemohl. Večer jsme ještě raději zajeli do ÚVN na rentgen, naštěstí to je opravdu jen výron, nic zlomeného. Ufff, všichni jsme si oddychli. Filda běžel výborně a nakonec byl druhý a Moni s desátým místem taky super. Takže tak nějak napůl, ale měli jsme fakt strach. Ještě že bylo jasno a krásně svítilo slunce, trochu se to tím zlepšilo. Takže ani se moc nerozepisuji, mohl bych, byl to pěkný závod, ale nějak slina zmizela.

28.5.2022 - Praga Magica - Ladronka - (B) - umístění: ./ - U: 10.55/10.55km - P: 195m - K: 33 - Z: 98 - Pořádal: Jéňa > Fotky > Mapa > GPS > 11°C (polojasno,vitr)
Vítězové: 1. 2. 3. [čas: 1:29:14 - rozdíl: :0:0]
Tak jsme se sešli zase po dvou letech. Škoda, kovid to prostě přerušil. Konečně se zase podíváme do pražských uliček, kde moc lidí jen tak nebylo. Tentokrát byl sraz na východní straně Ladronky u televizní věže. Prezentace byla do 10:45, ale Jéňa v té době tam vůbec nebyl. Holt trochu zpoždění. Když dorazil, tak už to šlapalo, každej vytasil stovku, čip CLEAR a start na krabičku. Pak hurá do terénu. Párkrát jsem tady jel na kolobce, takže to tady znám a opravdu tady jsou hodně zajímavá zákoutí. Sem tam schody, úzké uličky, dlažba na ulici, kopce, tramvaj, mosty přes ulici, kostel, prostě tak nějak všechno, včetně nových hradů a Okamurových trubek. Nikdo dopředu neznal délku tratí, prostě céčko bylo do 13. kontroly, béčko do dvacáté a zbytek byla ta nejdelší trať. Protože bylo libovolné pořadí, tak si to každý udělal tak dlouhé, jak mu to vyšlo. Filda to oběhnul celé a naběhal kousek přes 12 km a Moni si dala béčko a kousek a naběhala něco přes deset. Tom s námi nejel, má po minulém týdnu výron, tak ještě musí být v klidu. Počasí celkem vyšlo, honilo se slunce s mraky, teplota bez slunce kolem 12 stupňů a byl ale docela vítr, takže se dá říct, že větrný Strahov. Byl jsem jen trochu překvapen, že bylo přihlášených jen necelých 100 lidí, škoda, Praga Magica patřila mezi nejlepší závody Zimní ligy. Ale bylo to spíš tím, že se o tom spousta závodníků nedozvěděla, bylo to tak trochu na pozadí jarních závodů. Ale neva, nám se to líbilo, rádi na takové závody jezdíme, takže super. Ale víc lidí si to zasloužilo, protože od roku 2010 je to nejmenší počet.

29.5.2022 - STŽ - Chýňava -klasika - (T6) - umístění: 26./52 - U: 6.31/8.86km - P: 70m - K: 14 - Z: 790 - Pořádal: SCP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 13°C (polojasno,prší)
Vítězové: 1. Drobníková Markéta 2. Voltrová Hana 3. Matějková Hana [čas: 1:26:16 - rozdíl: 0:36:09]
Druhý den o víkendu vyrážíme na žebříček do Chýňavy. Zase bez Toma, pořád to ještě po výronu minulý víkend neriskuje. 14 dní by měl mít klid, je to prostě lepší. V Chýňavě jsme už bylo 2x,pořádá to Sparta. Na konci vesnice, u hasičů, místo akorát pro uklizení tolika aut. Dneska fakt hodně, dokonce museli plnit louku, kterou nikdy neplnili. Přihlášeno bylo něco přes 850 závodníků, tak to má být, super atmosféra. Jak jsem psal, pořádá to Sparta, celkem jsme byli překvapení 170 Kč za závod, zatím to nebylo přes 140, ale je holt taková doba, start kolem 2300 m, cíl asi 1600, na to už si taky zvykáme. Je to vždycky docela darda před startem, ale najít parkování hned u lesa a ještě kousek na start je asi dost obtížný. A kort ve Středočeském kraji. Najít nové prostory by bylo zajímavý, ale je fakt, že už moc nových lesů nepřibývá, je to stále těžší a těžší. Filip to má 8,5 km, docela hezká klasika a Moni něco kolem šesti. Po včerejšku, kdy dali na Ladronce přes 10 km to bude moc pěkný. Ale je to bez převýšení, takže by to tak hrozný být nemělo. Fotil jsem, točil jsem, procházel jsem okolí, několik budov (bývalé kasárny), o které byl zájem snad jen chvilku po revoluci, těší se až spadnou a zmizí ze světa. A vedle toho nová hasičárna. Lákání na zmrzlinu ve mě vyvolalo předrevoluční vzpomínky. Jsou prostě místa, kde si člověk vzpomene. Počasí celkem ušlo, ze začátku slunce a pěkně, kolem dvanácté se to zkazilo a čekalo se, kdy to z nebe spadne. Poznámka jednoho z hasičů, že když zaprší, tak se z louky nevyjede, byla zatím docela vtipná. A fakt se začala obloha mračit, docela dost. A začal vítr. Hezké počasí bylo fuč. A začalo i pršet. Naštěstí Filda s Moni stačili doběhnout před deštěm, takže je to potkalo jen trochu cestou z cíle. Vyšlo nám to, sice les s kekelem, Moni chytla jednoho zajíce, takže se pořádně nemůže postavit, ale dala to. Po včerejších deseti kilometrech, dneska to samé, takže si víkend užili.

4.6.2022 - MČR krátká - Veřejný závod - Nová Ves n.N. - (Vanil) - umístění: 8./45 - U: 3.21/4.6km - P: 169m - K: 12 - Z: 329 - Pořádal: TJN > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 17°C (polojasno,prší)
Vítězové: 1. Hain Jan 2. Kalibán Jaroslav 3. Horáček Jáchym [čas: 0:54:14 - rozdíl: 0:19:46]
Dneska jsme vyrazili na MČR na krátké trati do Nové Vsi nad Nisou. Už jednou jsme tady byli, centrum bylo dole ve vesnici, tentokrát shromaždiště u lanovky nahoře. Auto dole, pak cesta do kopce. Měli jsme to akorát, jen co jsme dorazili do centra, začalo lejt. Schovali jsme se pod stan, vydrželo to asi 20 minut, pak už bez deště a asi za hodinu bylo i chvilkama slunce. Když už jsme byli nahoře, tak jsme měli i super výhled na Jablonec, Liberec a Ještěd. Fakt hezký místo. Tom měl běžet kvalifikaci, ale kotník mu to nedovolil, sotva došel nahoru, takže do závodu nenastoupil. Je to ale lepší, než si ještě něco udělat. Filip s Moni běželi veřejný závod, Filip kategorii Malina a Moni kategorii Vanilka. Start těchto kategorii byl ale daleko, zhruba 1800m a cíl vedle startu, takže se docela nachodili. Trať v pohodě, ani moc převýšení, pěkný les. Takže vlastně nejhorší byla cesta z cíle do centra, zase kolem 1600m, prostě Filip přišel celej bílej a měl toho dost a byl zcela vyschlej. A to bylo jen tím, že na tento veřejný závod nedali v cíli nic k pití, trochu problém, ale asi na to nebylo.

12.6.2022 - STŽ - Ondřejov - klasika - (T3) - umístění: 17./30 - U: 6/8.83km - P: 236m - K: 11 - Z: 801 - Pořádal: FSP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 27°C (jasno,vedro)
Vítězové: 1. Arnošt Kamil 2. Martin klusák 3. Mikulová Zuzana [čas: 1:26:32 - rozdíl: 0:45:11]
Ondřejov. To je dnešní cíl cesty. Mistrovství na klasice. Známé místo pod satelitem. Shromaždiště je na stejném místě, jako vždy, v ovocném sadu. Zatím bez plodů, ale dalo se alespoň schovat před sluncem. Dneska fakt vedro, snad nejteplejší den tohoto roku. Na mobilu to ukazuje 24 stupňů a to je ve stínu. Na slunce jen omylem, já už tam nevydržím. Grilovat sám sebe se mi nechce. Parkování hned vedle na louce za 40 Kč. Start asi 100 metrů a cíl 300 m. Tak to má být, prostě pohoda. K pití točené pivo a malinovka, to ušlo, ale jídlo skoro nic, párek v rohlíku a něco sladkého. Věděli jsme to dopředu, tak máme vlastní. A to je ta další pohoda. Tom s námi ještě nejede, od Fundy má doporučení ještě 14 dní odpočinek a jen něco lehkého. Je to lepší, příští týden na čekají béčka a to už bude trochu horší. Filda to má kousek přes 8 km a Moni 6. Takže to krátké není a hlasy okolo říkají, že je to docela dlouhý. A docela převýšení. Trochu jsem si prošel okolí, ale bylo fakt vedro, kešky už tady máme vysbírané, takže jen povinné kolečko, abych něco natočil a vyfotil. Ale hodně lidí, to je vždycky super. Fildovi to dneska moc nešlo, nějak nemohl běžet, ale vlastně se mu moc nedivím, neběhal v tom vedru něco přes deset, samé kopce. A Moni celkem v pohodě. Prostě taková klasika.

18.6.2022 - "B" - Sedlo - klasika - (T) - umístění: 10./15 - U: 7.8/13.34km - P: 357m - K: 16 - Z: 1104 - Pořádal: SJH > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 26°C (jasno,vedro)
Vítězové: 1. Gutak Michail 2. Kolář Jan 3. Večeřa Martin [čas: 2:28:39 - rozdíl: 1:01:37]
Tento víkend jsme si vyrazili na béčka na Českou Kanadu. Sobota u Sedla, tam jezdila KAM na soustředění a v neděli tábor u Kunějek, kam jezdili ROZ na soustředění. Takže to tady známe, tuto cestu už jsme jezdili hodněkrát. Je to tady super, hezké místo, prostě Kanada, sem jezdíme rádi. Je ale trošku hezké/nehezké počasí, ve stínu kolem 25 stupňů a na slunci teplotu raději neříkám. Centrum na velké louce, parkování vedle, takže to bylo podle představ. Jídla a pití dost, v tom to byla taky pohoda. Horší už to bylo se startem a cílem, start asi 2300 m, no, trochu daleko, to si to užili hned na začátku. V tomto vedru to nebylo nic moc, ale v lese to celkem šlo. Vydal jsem se totiž do cíle. Cesta dlouhá, kdo jí nezná, ten je... Nevím, asi kolem 1800 m, po asfaltové lesní cestě. Párkrát jsem slyšel, že je závod hezký, ale kontroly nejsou moc vidět. I nějaký ty klacky, pak to vidím v barvách, když to má Tom něco přes 13 km. Pár lidi tam v cíli lehlo na zem, všichni se červenali, byla to asi fuška. Jak slibovali průběžný les, tak prý moc ne, kekelu tam bylo dost. Tom dal nakonec jen prvních a posledních pět kontrol, kotník to prostě ještě nedal. Stejně ale naběhal/našel něco přes 9 km. Moni párkrát překročila bludný kořen a Filda celkem v pohodě, ale v klidu.

19.6.2022 - "B" - Číměř - krátká - (T) - umístění: 12./17 - U: 4/7.1km - P: 215m - K: 21 - Z: 1127 - Pořádal: SJH > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 28°C (jasno,vedro)
Vítězové: 1. Gutak Michail 2. Kořan Pavel 3. Králová Vanda [čas: 1:57:13 - rozdíl: 1:15:09]
Druhý den se béčka přesunula do tábora kousek od Číměře. Sem jel Tom na svoje první orienťácké letní soustředění. Čekala se krátká trať na kamenném podkladu. A tak to taky bylo a k tomu strašný vedro. Ufff, naměřilo to až 38 stupňů, fakt super počasí. Tom ta nakonec i s kotníkem dal, Fdovi se to povedlo líp než včera a Moni si to zase užila. A víc už psát nemůžu, mám spocenou ruku, horkou hlavu a nemohoucí tělo. Snad dobře dorazíme domu, vedro je vedro. Vzhledem k tomu, že v centru nebylo jídlo, tak jsme se posilnili kebabem v Hradci a dobře s klimatizací dorazili domu.

1.7.2022 - Sandstones E1 - Žďár - (D45B) - umístění: 7./16 - U: 2.9/4.37km - P: 76m - K: 14 - Z: 588 - Pořádal: DOK > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 17°C (zataženo,po dešti)
Vítězové: 1. Fryšová Tereza 2. Loukotová Andrea 3. Paurová Lenka [čas: 1:07:30 - rozdíl: 0:22:43]
Už v pátek jsme vyrazili na první etapu Sandstones. Nedaleko Žďáru pod Bezdězem uprostřed lesa a skal na skryté louce. Hezké místo. Odpoledne přišel pěknej slejvák, takže příjezdová cesta bylo super bahínko. Horší ale bude odjezd, raději na to nemyslím. Dneska je krátká trať, něco kolem 4 km. Ale trochu skály, tak to bude o něco horší. Startujeme až kolem páté, tak příjezd v pohodě. Sice jsme se museli vyhnout koloně a uzavřenému hlavnímu tahu od Mělníka, ale to je asi normální. Závodníků necelých 700, to je docela dobrý na začátek letní sezóny. Dneska slabší jídlo - klobásy, utopenci a naložený hermelín. Ale na to, aby se večer přežilo to šlo. Chvilkama to vypadalo, že bude i slunce, ale nakonec nic a byla docela zima. Trať byla něčím zajímavá, ohraničená železnicí, lesy a hustníky a uprostřed skalnatá oblast. Celkem malá, na šířku dlaně, takže asi kilák na kilák, našli zajímavé místo pro krátkou trať. A byla v pohodě, jen po dešti bylo vtipné běhat pod stromy, nakonec ani moc bahno nebylo, prostě to šlo a užili si to. A jak jsem tak poslouchal závodníky v centru, tak mluvili velmi kladně.

2.7.2022 - Sandstones E2 - Žďár - (D45B) - umístění: 4./18 - U: 4.4/5.95km - P: 150m - K: 14 - Z: 609 - Pořádal: DOK > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 19°C (jasno,vedro)
Vítězové: 1. Loukotová Andrea 2. Fryšová Tereza 3. Firešová Andrea [čas: 0:57:34 - rozdíl: 0:06:27]
Druhý den už jedeme normálně ráno, abychom tam byli do desáté. Zase trochu bahno na příjezdové cestě, ale louka v pohodě. Dneska se s jídlem polepšili, už bylo i pár hotovek. Takže se asi všichni najedli. Jinak dneska klasika, delší tratě, Tom necelých 10 km. Snad to nebude všechno ve skalách. Cíl byl na krásné louce, stovka uprostřed, a pak cca 200 m doběh do cíle. V dnešním slunečném počasí to bylo super. Zhruba 200 po louce z lesa, pak 200 m do cíle. Tady prý byl doběh i loni na MS. Stál jsem na kraji louky, dobíhali po louce, zprava, sypalo se to pěkně. Ještě, že je cíl v centru, to je pak hned zajímavější. Tom to dneska nedal celý, kotník pořád zlobí, v lese to moc nejde. Jinak standardně, nikdo si na nic nestěžoval. Jen jsem se trochu připálil, slunce je nějak moc agresivní.

3.7.2022 - Sandstones E3 - Žďár - (D45B) - umístění: 4./15 - U: 2.9/4km - P: 72m - K: 12 - Z: 602 - Pořádal: DOK > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 22°C (jasno,vedro)
Vítězové: 1. Lamačová Dana 2. Loukotová Andrea 3. Fryšová Tereza [čas: 0:41:47 - rozdíl: 0:03:57]
Třetí den, třetí etapa. Už ráno vedro, ale naštěstí krátká trať. Ale možná si udělám vajíčka na kapotě. Dneska to máme trochu rozházený, Terka u v deset, Tom v jedenáct a ostatní až kolem půl dvanáctý. Švanda tipování, kolik louce aut, budu to muset spočítat. Napočítal jsem 265, čekal jsem víc. Trať byla opravdu krátká, Terka to dala za 31 minut, čekám na ostatní. Tom akorát vystartoval, Filda s Moni jdou teprve na start. Dneska opravdu krásné počasí, i ty fotky jsou docela kýč. Zase toho focení ale nebude moc, je to stejné, jako včera, jen stovka dole v lese kousek od louky. Tom si to asi moc neužil, kotník zlobí. Ale jinak v pohodě, ale to vedro bylo dneska mohutný, sice chvilku trochu fénu, ale to moc nepomohlo. Celkově super třídenní, jen ty daleké starty nic moc.

17.7.2022 - Czech O-Tour - Horní Maxov - klasika - (D45B) - umístění: 30./37 - U: 3.87/6.09km - P: 165m - K: 11 - Z: 865 - Pořádal: TJN > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 17°C (jasno)
Vítězové: 1. Sobotová Jana 2. Novotná Jana 3. Čechová Zuzana [čas: 1:27:47 - rozdíl: 0:42:48]
Jedeme na další závod seriálu Czech O-Tour, tentokrát nad Josefův Důl do Horního Maxova. Tady v roce 2008 byl cíl Nova Author Cupu, který jsem jel. Hezká louka na hezkém místě. Protože jedeme už v 8, tak cesta volná a tím pádem pohodová. Start 700 m, to bylo taky super. Dostatek všeho. Jedná se o seriál závodů po stopách mistrovství světa, které se konalo minulý rok v ČR. Alespoň si každý mohl proběhnout terény, kde běhali ti nejlepší na světě. Hezky vymyšlená akce. Včera byly dva závody, tam jsme ale nebyli, protože jsme akorát končili dovolenou. Takže jsme přijeli jen na tento závod. Jinak jsme byli na prvních závodech seriálu v Terezíně, kde se to taky povedlo. Nakonec to Tom nedal celé, kotník mu to nedovolil, vrátil se od 11. kontroly. Moni si trochu zanadávala, poslední kontrolu měli v bažinách a samozřejmě tam zapadla, ale jinak pěkné počasí, atmosféra, bylo to v pohodě.

22.7.2022 - H.S.H.Cup - Křižánky - E1 - kt - (D45B) - umístění: DISK - U: 3.08/5.25km - P: 69m - K: 13 - Z: 1028 - Pořádal: CHT > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 27°C (jasno,vedro)
Vítězové: 1. Míková Lenka 2. Malá Věra 3. Melicharová Zdeňka
Dnes zase po dvou letech vyrážíme na H.S.H Vysočina Cup, tentokrát u rybníka v Křižánkách. Nedaleko Svratky, Hlinska, Žďáru a Nového Města na Moravě. Sice to bylo necelých 200 km, ale cesta v pohodě. Je pátek, vyrazili jsme po obědě, takže to byli ještě všichni v práci. Je ale vedro, to je už hodně dlouho, teploty ve stínu přes 30. Jedeme bez Toma a Terky, udělali si prázdniny, po škole si to určitě zaslouží. Fildovi je pořád nic moc, je unavený, bolí ho ruce a nohy, svaly. Uvidíme, co ukáže krev, takže taky moc běžet zatím nemůže. Tak to tady povede Moni, musí do toho prostě šlápnout, stává se teď vůdčím závodníkem naší rodiny. Centrum na pěkné louce, sice se nedalo nikam pořádně schovat, dál k lesu se nám nechtělo. Prostě chceme být v centru dění. Ale dobře bylo s ovocným pivem pod stanem u jídla. Jinak opět jídla plno, včetně klasických jídel jako segedín, to bylo super. První hláška z rozhlasu byla, že někdo ztratil platební kartu, to bylo vtipný. A druhá, že někdo peněženku. To to začíná. A co závod? Těžko říct, jak to dopadlo. Vlastně nic moc. Filda opravdu moc nemůže, s tím se nic zatím udělat nedá, jinak poznamenal, že to byl docela dost kekel. Na startu to vypadalo dobře, ale asi to tak nevypadalo dál. Moni se málem utopila v bažině, byla v ní skoro až po pás, a k tomu je DISK, protože neměla ve vyčtení jednu kontrolu. I když u ní byla. A ještě bylo pár slov o kekelu. Ale trať postavena pěkně, jen by to chtělo hodit do lepšího lesa. Pak něco k snědku a pryč z toho vedra.

23.7.2022 - H.S.H.Cup - Křižánky - E2 - kl - (D45B) - umístění: 21./24 - U: 4.88/7.92km - P: 250m - K: 16 - Z: 1070 - Pořádal: CHT > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 23°C (polojasno,vedro)
Vítězové: 1. Malá Věra 2. Melicharová Zdeňka 3. Míková Lenka [čas: 1:40:01 - rozdíl: 0:52:47]
Druhý den opět na stejném místě, to u třídenních závodů bývá. Startovali jsme až kousek po dvanácté, takže jsme měli ráno dost času na to si to užít, taková ta ranní pohodička, probuzení, kafíčko, nějaké to jídlo, a pak jsme vyrazili. Moni s Fildou vyrazili na start, já jsem s nimi nešel, protože start byl asi 1500 m. Kdo by se tam táhnul? Já jsem mezitím odešel na kopec, kde byla keška, a pak jsem se tak nějak poflakoval po shromáždišti. Fotil a točil. Dneska je zataženo, slunce vykoukne jen chvilku, takže to bylo docela super, foukal trošku vítr, tak se to dalo i přežít. Ale chvilkama to bylo stejné, jako včera, to byla prostě smrt, jsem rád, že jsem to tam vůbec vydržel a přežil. Dneska je vlastně škoda, že start je tak daleko, ale větší škoda je ještě ta, že cíl je úplně stejně, tak v centru vlastně nikdo není, všichni odešli do lesa a sem tam se to teď plouží zpátky. Moc na focení to tady není, ale aspoň něco snad dám. Jdu na segedín snad ho ještě mají. A kupodivu nemají. Jak jinak. Ale jídla jako v restauraci, tak jsem si dal lusk s rajskou a těstoviny. Chuť jako za mého mládí, tak nějak jsem si na to úplně vzpomněl. Dobrý. Komfort za 10 bodů z 10. Pro zhruba 1200 lidi to tak asi být musí. Dnešní hlavní hláška dne v rozhlasu je, že otevřeli přihlášky na pivní štafety ve třech za 300 Kč. Kdo to dá dohromady, tak až se hned přihlásí. To zase bude v alejích nablito. Ještě, že je to tady na skryté louce. Dneska se ztratila nežlutá buzola, hrudní pás, chrániče, dětské botičky... A pořád hlásí, že některé kluby ještě nezaplatily a budou jejich závodníci pravděpodobně DISK, jsou to kluby USK Praha (tam je ale jen jeden a pokud nezaplatí, tak už ho neobslouží, zakázaný vstup a s pivkem šlus), SOB Olomouc, TJ Spartak 1.Brněnská a TJ Baník Ostrava. Tak snad se jim podaří někde ty peníze najít. Diskvalifikace přijde po dnešním vyhlášení výsledků. Závod si Filda trochu zkrátil, celý by to nedal. A Moni na jedné kontrole nechala docela dost, to tady nebudu zase tak psát, a má toho docela dost. Stíhali se s jednou závodníci, to Moni nebaví, takže z toho byla docela otrávená. Nedařilo se úplně utéct. Ale dali jsme to, pak oběd na místě a jedeme do penzionu. Kdyby někdo nevěděl, tak do penzionu U Ztraceného Mladí, vesnička Rokytno, a bylo to super.

24.7.2022 - H.S.H.Cup - Křižánky - E3 - kt - (D45B) - umístění: 22./23 - U: 3.58/5.47km - P: 117m - K: 13 - Z: 1022 - Pořádal: CHT > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 21°C (jasno,vedro)
Vítězové: 1. Kosová Michaela 2. Míková Lenka 3. Nechanická Daniela [čas: 1:10:58 - rozdíl: 0:32:26]
Poslední den je 3.etapa, která se běží s hendikepy. A protože Filip i Moni byli každý jednou DISK, tak to bylo bez hendikepu a v normální čas. To ale zase tak nevadilo jako to, že Filip v 10:46 a Moni ve 12:04. A zase bylo vedro, takže jsme tam strávili docela dlouhý čas. Ale všeho diost, dobrá atmosféra, tak to bylo v pohodě. Trať podobná těm předchozím s obsahem trochu toho kekelu. Pár bažinek a hodně kontrol v hustníku. Kdo se v tom pak má vyznat, když je v jednom hustníku více kontrol? No jo, to prostě musí stavitele přímo vybízet to tam rozdat pro jednotlivé kategorie. Filda to dal dneska celý, docela mu to šlo, i když byl dost unavený a nohy jako rosol. Ale dal to, není žádný ořezávátko, tak teď už jen ta krev, abychom věděli, co mu je. Pak už se s tím dá něco dělat. Dali jsme si poak něco k snědku, zase dobrý výběr a velké fronty. A hurá domu, 200 kilásků není hned. Celůkově jsme spokojení, počasí super, tedy když nebylo úplně vedro, tratě ucházející, jídlo v pohodě. Další dobré vícedenní prázdninové závody.

12.8.2022 - Rumcajsovy míle - E1 - (D45B) - umístění: 7./20 - U: 3.3/4.4km - P: 79m - K: 13 - Z: 877 - Pořádal: SJC > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 19°C (polojasno)
Vítězové: 1. Fišáková Hana 2. Hrušková Blanka 3. Kotková Lenka [čas: 0:52:01 - rozdíl: 0:14:05]
Tentokrát vyrážíme na Rumcajsky o den dříve. Taková pohodička. Terka s námi nejela, měla angínu, tak na další akci s Tomem musí být fit. Bydlíme v soukromí ve vesničce Debrné, celé patro, 3 pokoje a kuchyň. A ještě k tomu na samotě, paráda. V pátek jedeme na první etapu do centra kousek za Mostkem, pod Dolní Olešnicí. Od ubytování 10 minut autem. Startujeme až po 16, Moni dokonce v 17:08. Běhá se v podstatě v lese nad naším ubytováním. Počasí přeje, slunce svítí, je trochu vítr. Ze shromáždiště vidíme na Černou horu, jen Sněžka se za ní skryla. Mapa celkem v pohodě, pár míst s kameny, ale jinak to šlo. Mezi závodníkama celkem pozitivní hlášky, jen ta ekologie s kelímky do kapsy se ne všem zamlouvala. Tom pořád nedobrý kotník, Filda po antibiotikách na boreliózu, takže ne zcela pohoda, ale nakonec to všichni zvládli. Krátká byla opravdu krátká.

13.8.2022 - Rumcajsovy míle - E2 - (D45B) - umístění: 18./21 - U: 3.65/7.16km - P: 246m - K: 12 - Z: 876 - Pořádal: SJC > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 17°C (polojasno)
Vítězové: 1. Hrušková Blanka 2. Junková Kateřina 3. Fišáková Hana [čas: 1:31:52 - rozdíl: 0:47:11]
Na druhou etapu vyrážíme něco před desátou, 10 minut jízdy do centra, tejpování, zapomenuté podkolenky, koupení nové, cesta na start asi 1800 metrů, tak nějak začal tento závodní den. Já jsem mezitím zašel na nedalekou kešku, pěkný výhled, akorát naše velehory byly v mracích. Kluci šli před 11, Moni až v půl jedny, takže bylo dost času na rozjímání. Tom měl dneska 11 km, na první měl už tři, ale díky kotníku to celý nedal. Filda taky celou trať nedal, pořád se necítí nejlíp po antibiotikách na boreliózu. Takže tady máme 2x disk. Všechno to visí na Moni, ta to dá. Hitem těchto závodů je kopečková zmrzlina a studené ovocné knedlíky. U zmrzliny se dá čekat, že bude studená, ale u knedlíků? Ale byly dobrý, meruňkový. No, jídlo tak nějak v malých porcích, ale celkem v pohodě. Když si ale vzpomenu na HSH. Trochu tu chyběla ta orienťácká klobása nebo nějaké maso. Ale zaplácat knedlíkama se taky dalo. Tak teď už jen čekáme na Moni. Na mapě je hezký kamenný kopec, viditelný z našeho ubytování. Tak jsme zvědaví. Jestli bude mít první kontrolu jako kluci, kdy Tom měl u ní skoro 3 km, tak z toho asi nebude úplně hepy. Tak už víme, nakonec problém dvojka a trojka, nikoli kopec s kamením, ale dala to, není žádné ořezávátko.

14.8.2022 - Rumcajsovy míle - E3 - (D45B) - umístění: 14./18 - U: 3.4/5.36km - P: 80m - K: 12 - Z: 832 - Pořádal: SJC > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 19°C (polojasno)
Vítězové: 1. Fišáková Hana 2. Kamírová Gabriela 3. Junková Kateřina [čas: 1:06:04 - rozdíl: 0:25:31]
Končíme ubytování a vyrážíme na poslední etapu. Dneska je zataženo a fouká docela vítr. Centrum je ale na skryté louce, takže to jde. Všichni startují mezi půl dvanáctou a dvanáctou, to je super, žádné dlouhé čekání. Na start se jde necelé tři kilometry a to samé z cíle. To je vždy docela vtipné. Moni má trať něco přes 3 km, na start 2800 a z cíle 2400 m. Z toho plyne, že se víc nachodí, než naběhá v závodě. Je fakt, že u třech závodů po sobě to ani jinak nejde. Ale je to taková pomsta orientačnímu běžci. Dneska v pohodě, zase pár zajímavých tras u Moni, ostatní celkem v pohodě, jen to zdraví se musí zlepšit. Počasí bylo super, jídlo taky, takže celková spokojenost.

26.8.2022 - West Cup - Pernink - E1 - (T4) - umístění: DISK - U: 3.89/8.55km - P: 50m - K: 16 - Z: 888 - Pořádal: NEK > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 21°C (zataženo)
Vítězové: 1. Pešík Michal 2. Milota Břetislav 3. Dittrichová Zuzana
Poslední prázdninové závody. Vyrážíme poprvé na West Cup, tentokrát do Perninku v Krušných horách. Bydlíme V Nejdku, to je asi 12 minut autem, tak jsme si tam hodili věci a vyrazili odtud. Nula byla v pátek až v 16, takže pohoda. První běžel Filip v 16:30, takže na start šli s Moni. Shromaždiště bylo pod sjezdovku a na start se šlo přímo po ní nahoru. Start byl asi 1.1 km a cíl byl cca 900 m od centra. Takže jsem si je v pátek moc neužil, ale alespoň jsem si to s nimi vyšlápnul na sjezdovku, byly tam hezký fotky a video. Jídlo vypadá v pohodě, kouří se od grilu, klobásy se červenají, smažák v housce čeká na odběr a další pochutiny, uvidíme během víkendu, až se na to vždycky všichni vrhnou. Vyjížděli jsme za vedra a přijeli jsme tam do deště a teplota pod 20. Ale po těch vedrech to bylo vlastně super. Když jsme přijeli na místo, tak nepršelo, ale sem tam něco padalo. Ale ten vzdoušek, aby nás to nbeporazilo. Na mapě to vypadalo hůř, kameny, bažiny, divné hustníky, ani se snad moc běžet nedalo. Tom si zase užil kotník, pořád to není ono, tak jsme nakonec koupili kotníkové boty. Filip naboural do pařezu, odřel si koleno o kámen, bylo to prostě krušný. Naštěstí už pak nepršelo, ale všichni stejně byli mokří. A na krátkou to ani moc nevypadalo, asi bude ještě horší zítra klasika.

27.8.2022 - West Cup - Pernink - E2 - (T4) - umístění: 10./19 - U: 4.4/6.97km - P: 85m - K: 8 - Z: 936 - Pořádal: NEK > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 19°C (zataženo,prší)
Vítězové: 1. Melichar Vojtěch 2. Pešík Michal 3. Frűhauf Ladislav [čas: 1:14:24 - rozdíl: 0:33:15]
Je tady druhý den West Cupu a ráno prší. Už jsme to viděli docela bazénově, ale nakonec přestalo a na etapu jsme odjížděli před desátou už bez deště. Tom si poprvé vzal kotníkové boty s hřeby, tak uvidíme, jestli to alespoň trochu pomůže. Terka si dneska dává oddych a já jsem vyrazil na kešku na protějším svahu. Byl tam super výhled na Pernink i centrum. Alespoň jsem se stal taky mokrým, jako ostatní v lese. Louka stála za to. První šel na start Filip s Moni. S Tomem na start šla Terka, trochu se prošla. Filip to dneska má necelých 8 km a Tom necelých deset. To asi nedá celý, hlavně že testne boty. A Moni to má 4,4 km, ale v tomto terénu je to nevyzpytatelný. Když jsem tak seděl a čekal a jedl, tak jsem si uvědomil, že tady není žádný komentátor, je tady ticho, jen diesel agregát hučí. Většinou na takových závodech hraje hudba a někdo to trochu komentuje. Ale jak jsem slyšel v kuloárech, tak byli pořadatelé trochu překvapení z takového počtu závodníků, tisícovku nečekali. Ale všichni jsou prostě hladoví. Orienťák táhne, hlavně vícedenní o prázdninách. Ani pár bažinek závodníky neodradí. No, nakonec začalo před obědem pršet, začala být trochu tma, tak to budou všichni hezky vypadat. A od přítomných reprezentantů zaznělo, že je to prostě drsný. A asi jsem ten deštník neměl v autě nechat.

28.8.2022 - West Cup - Pernink - E3 - (T4) - umístění: 11./18 - U: 5.37/5.36km - P: 155m - K: 12 - Z: 901 - Pořádal: NEK > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 15°C (zataženo)
Vítězové: 1. Melichar Vojtěch 2. Pešík Michal 3. Bláha David [čas: 1:47:44 - rozdíl: 0:47:44]
Dnes vyrážíme na poslední třetí etapu. Je něco pod 15 stupňů, trochu studený vítr, mlha a je dost po dešti. Takže už vím, proč se tyto hory jmenují Krušné. Start byl dnes 200 m, takže vedle kousek po sjezdovce nahoru a cíl byl v centru. V tomto ohledu to bylo super. Jen ty závodníky hnali na tu část mapy s pěkným převýšením a ještě k tomu to byla klasická klasika. Všichni očekávali zkrácenou, ale to se šeredně mýlili. Všichni se choulili, kdo S integrál teplé prádlo, tak si asi užil. No a nemluvím o těch, co spali dva dny tady ve stanu. To bych fakt nedal. Před polednem trochu ustupovala mlha, mohlo to být v lese docela tajemné. Dokonce se na chvilku objevilo slunce, to asi každý přivítal, trochu to oteplilo náladu. Ale bylo to jen na chvilku. Od závodníků jsem slyšel, že všude klacky, tráva, nejsem přej žádnej kamzík, nevím, jestli to bylo kladné nebo záporné hodnocení. Ale všechno je subjektivní, jde o to, s jakou náladou šel závodník do lesa. Dneska ale nebylo úplně do skoku. Tato etapa byla navíc s hendikepy, takže i názor, na to nemám nervy, se také objevil. Ale nakonec vše dobře dopadlo, Tom si sice kotník užíval, Filda přiběhl celý bílý. Moni si tak nějak částečně zanadávala, už jí ten terén potřetí nějak nenadchl a Terka si to tak nějak prošla. Ale následky to na nikom nenechalo.

3.9.2022 - JEŽ - Swieradów - krátká - (T) - umístění: 13./28 - U: 3.3/5.07km - P: 150m - K: 12 - Z: 672 - Pořádal: FYD > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 19°C (polojasno)
Vítězové: 1. Pešík Michal 2. Štryncl Pavel 3. Lischka Martin [čas: 1:18:21 - rozdíl: 0:29:26]
Dnes jedeme trošku dál, než obvykle. Na dvojboj do Polska, do lázeňského městečka Swieradów, kousek za hranicema a kousek od Nového Města pod Smrkem. Trochu takové Česko-polského družení. Jedná se 3 závody Ještědského žebříčku, v sobotu krátká dopoledne a sprint odpoledne s v neděli klasika v Novém Městě. My jedeme jen v sobotu, 2x 163 km by mě nebavilo. Od rána je hezky, svítí slunce, ale ve stínu není zase tak teplo. Ale proti minulému týdnu v Krušných horách to byla paráda. Dvacet jedničky startují už brzo po nule, která byla v 10, takže z domova vyrážíme už v 7. Nikomu bych nepřál vidět ty ranní obličeje. Čekala nás cesta 2 hodina a ještě k tomu dvacet. Swieradów je pěkně malé lázeňské městečko, centrum bylo v parku, asi vedle nějakého lázeňského domu, těsně pod lesem. Na start to bylo prudce do kopce asi 1300 m, pak krátký závod dolů. Cíl v centru, takže super. Jediné, co lze už na začátku, vlastně už před začátkem nepochválit, že tady nemají jídlo, dost divný, když na závod přijede něco kolem 700 závodníků. To moc neznáme, snad to nebudou nové zvyky. Naštěstí jsme to věděli dopředu, takže máme jídla dost. Terén klasický jezerský, klacky pod nohama a běžet se v podstatě nedalo. Jeden ze závodníků to dobře nazval orientační procházkou, trefné, ale jemné. I jiné názvy jsem slyšel. Jinak mapa byla v podstatě bílá, žádné pořádné hustniky, a jak hlásili, tak dost generalizovaná. Prostě Jizerky. Nakonec jsme ale dopadli dobře, Filda druhý a Tom to vyhrál, sice s jedním kotníkem a soupeři mi byli 4 závodníci. Moni v pohodě, jen ten běh fakt nešel.

4.9.2022 - JEŽ - Swieradów - sprint - (T) - umístění: 6./18 - U: 2.2/2.56km - P: 56m - K: 18 - Z: 586 - Pořádal: FYD > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 20°C (polojasno)
Vítězové: 1. Štryncl Pavel 2. Pešík Michal 3. Šestáková Johnka [čas: 0:19:53 - rozdíl: 0:07:36]
Po prvním závodě dopoledne byla dost mezera na to, abychom se mrkli do města. Kousek bylo centrum, pár hezkých baráků a pár vybydlených. Ale atmosféra odpovídala lázeňskému městečku.Dali jsme si zmrzlinu za 9 ZL, byla obrovská a super. Místní hospůdky a bufety obsadili orienťáci, tak to vypadalo plné. Start sprintu byl od 16, naštěstí jsme všichni šli do 17. Pak už to šlo rychle. Start byl asi 1 km dolu a cíl zase na shromaždišti. Takže celý sprint byl vlastně do kopce. Leckomu docházel dech, ale bylo to určitě zajímavé. Kontroly standardně ve městě, pár vychytávek s umělým plotem, ale celkem to šlo Tom to bohužel díky kotníku nedal celé, takže byl DISK. Zajímavostí byl protest na nepřekonatelné překážky v kategorii H21L, že se to nedodržovalo, Začalo se to řešit, někteří závodníci se přiznali, někteří ne. U těch, co se nepřiznali se začal řešit čas mezi kontrolami a spousta byla dodatečně disklá. No jo, bylo tam málo pořadatelů, Ti měli hlídat ty důležité úseky, to pak někteří využijí. Hned po skončení jsme vyrazili domu, čekala nás 163 km dlouhá cesta, takže hodně kafe a vydrželi jsme to.

10.9.2022 - "B" - Přehořov - krátká - (TA) - umístění: 11./42 - U: 2.81/4.09km - P: 95m - K: 16 - Z: 1255 - Pořádal: KRL > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 16°C (polojasno)
Vítězové: 1. Kosák Eliáš 2. Kolář Jan 3. Kándl Filip [čas: 0:48:44 - rozdíl: 0:25:05]
Po dlouhé době béčka a hlavně nedaleko. To je super, minule až za Jindřichův Hradec, to jsme tam museli přespat. Tentokrát kousek za Jesenicí a pár stovbek metrů za vesničkou Žihle v Přehořově. Navigace to dala, takže to nebylo úplně na konci světa. V této lokalitě jsme se již několikrát proběhli, takže okolí známe. Ale místo jiné a to se počítá. Jedeme bez Toma, pořád ho bolí kotník a asi bude lepší, když si opravdu odpočine. Sice nás to mrzí, ale zdraví je přednější, musí se to dát dohromady, jsme přece orienťáci. Parkoviště aut za stovku bylo asi 400 m od shromaždiště, které bylo v malém údolíčku, ohraničeném tratí, polem a domečkama. Závodníků přes 1200, takže lidí všude plno, stanů hodně, jídla dost a doběh v místě. Vlastně všechno tak nějak ideální. Dokonce cesta na start byla kilásek, takže taky tak akorát. Počasí přálo, tak nějak polojasno, jednou trochu kráplo, ale jinak krásně. Dneska to byla krátká trať, Filda něco pod 5 kilásků a Moni pod tři. Byla to nakonec taková pohodová trať, určitě lepší, než minulý týden v Polsku. Jen Filip si jednu kontrolu docela vychutnal, protože se mu pořád schovávala a nějak se mu nechtěla ukázat. Byl z toho trochu rozladěnej, nějak pak ani neměl chuť k jídlo, prý by se z toho pob... Večer už nevypadal dobře a ráno skoro jak přejetej mravenec. Tak jsme ani na druhý závod v neděli nejeli, byla to klasika a moc dobře nevypadal.

28.9.2022 - STŽ - Hradešín - krátká - (T5) - umístění: 13./29 - U: 4.73/6.8km - P: 127m - K: 19 - Z: 1055 - Pořádal: TAP > Výsledky > Fotky > GPS > 8°C (prší)
Vítězové: 1. Neškudla Jan 2. Bradáč Stanislav 3. Mikulová Zuzana [čas: 1:18:28 - rozdíl: 0:29:27]
Jedeme na další závod Středočeského žebříčku, tentokrát na krátkou trať do Hradešína, to je kousek za Mukařovem a Říčanama. Počasí tentokrát nepřálo, klasický hnusný podzimní den. Skoro celou dobu pršelo, teplota kolem 8 stupňů, takže nic moc. Spíš nic. Tom teď musí šetřit kotník, tak s Terkou nejeli. Vlastně se o tom moc zajímavého psát nedá, prošel jsem se v lese, myslel jsem si, že budou nějaké houby, sice jsem našel 10 menších hub za 45 minut, ale nic moc les. Čekal jsem víc. To byla pravá strana. Závod byl na levé straně, od centra 1600 m, jako Sněžka. Cíl vedle startu, takže jen chůzi bez závodu to bylo 3 km. Pak si odběhnout závod, tak to nějaké kilometry dá. Mapa celkem v pohodě, nic překvapivého. Tak vadil jen ten déšť, vlastně neustálé kapání.

1.10.2022 - STŽ - Točná - krátká - (T4) - umístění: 15./22 - U: 4.03/6.65km - P: 149m - K: 21 - Z: 763 - Pořádal: EKP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 14°C (zataženo)
Vítězové: 1. Pompach Petr 2. Šimerková Olga 3. Benák Rostislav [čas: 1:26:08 - rozdíl: 0:40:49]
nes jsme hnusnému, deštivému a zapšklému podzimnímu počasí utekli jen o kousek. Jen co jsme dorazili po závodě do auta, tak se objevily první kapky deště a skoro celé odpoledne už propršelo. Ale od začátku. Dnešní závod sliboval zajímavé a nové místo. Shromaždiště bylo u letiště Točná, parkování cca 500 m, start a cíl kousek, takže to bylo vymyšlené pěkně. Počasí sice bez deště, ale zataženo a vítr (teplý úplně nebyl), takže v centru nás to docela profoukalo. Teplé oblečení bylo na místě. V lese ale bylo teplo, takže skoro každý běžel jen v krátkých rukávech. Dneska to byla krátká trať a dle parametrů opravdu krátká. Prošel jsem si terén, nebylo to hrozné, jen sem tam úseky s ostružinama a sem tam údolíčko a nějaké kamínky. Sice jsme kolem sebe slyšeli něco o kekelu, ale nemyslím si, že to bylo tak hrozné. Z lesa se vynořovali houbaři, někteří plné košíky, tak jsem se na houby taky podíval. Ovšem jen pár, jeden hříbek, dvě bedly a asi 5 klouzků. Takže nic moc, ale spousta jiných hub, včetně jedovaté zelené muchomůrky. Závod byl nakonec v pohodě, Filda po dlouhé době na bedně třetí a Moni si tam jen tak mimochodem vychutnala jednu kontrolu. Nebo naopak? Holt když se kontrola správně schová, tak ani dobrý zrak nepomůže. Jídlo tady nebylo skoro žádné, tedy kromě nějakých koláčů, kafe a párků na tácek. Protože to psali dopředu, tak jsme si vzali svoje a tím se spokojenost zdvojnásobila.

2.10.2022 - STŽ - Svárov - krátká - (T3) - umístění: 23./56 - U: 2.7/4.07km - P: 139m - K: 10 - Z: 690 - Pořádal: HCE > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 14°C (oblačno)
Vítězové: 1. Šimerková Olga 2. Kolář Jan 3. Silný Ondřej [čas: 0:48:20 - rozdíl: 0:21:24]
Nezačínám hned závodem, ale lesem. Byl to klasický BB les, čili babky a bedly. Na míchanici jsem určitě nasbíral, něco máme ještě ze včera, takže si alespoň jednou za rok uděláme lahůdku. Ale k závodu. Shromáždiště bylo na oslí farmě u obce Svárov, hned vedle Kellner obory. Skrz se také šlo na start, asi 1300 m a kousek od startu byl i cíl. Takže to bylo dobrý, protože se tam mohlo nechat oblečení, teplé oblečení se na cestu hodilo. Sice bylo tak nějak polojasno, sem tam se slunce objevilo, ale jinak celkem chladno. V lese ale jako včera docela teplo, tak jen mimo les to trochu i foukalo. Závod byl dneska opravdu krátký, sice tam byla pěkná údolíčka, takže se dalo i pár vrstevnic navíc naběhat, ale to bylo celkem v pohodě. Filda to dneska dal na druhém místě, ale když se podíváme, kolik závodníků je v H18, tak je to docela smutný. Kde jsou? A Moni si dala doběh na stovku s otočením mapy, takže si to trošku prodloužila, ale při tak krátké trati to nevadilo, jen na umístění to mělo trochu vliv. Odpoledne zase pršelo, takže se závod vlastně vydařil.

22.10.2022 - STŽ - Nový Knín - krátká - (T4) - umístění: 19./47 - U: 3.98/6.16km - P: 130m - K: 15 - Z: 816 - Pořádal: DOR > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 9°C (po dešti)
Vítězové: 1. Šimek Petr 2. Vaněk Tomáš 3. Pompach Petr [čas: 0:58:50 - rozdíl: 0:25:40]
Po 14ti dnech jsme konečně vyrazili na další závod Středočeského žebříčku do Nového Knína. Sezóna se chýlí ke konci a to se pozná podle žloutnutí listů na stromech a sem tam nic moc počasí. Dneska jsme si vybrali tu horší část počasí. Hodně ráno pršelo, to by tak na závod nevadilo, ale ten vjezd na louku byl super a stále se to horšilo. Sice přestalo pršet, ale takové množství aut z toho udělá pole. To bude výjezd, zase nějaké dobrodružství. Tady už to známe, už jsme tady byli, takže nečekáme žádné překvápko. I Tom s námi jel, prý kotník vyzkouší, není tady záludný terén. Start i cíl na dohled od centra, takže i to pomohlo ke klidnému startu do terénu. Taky docela teplo, kousek přes 10 stupňů, dalo by se říct ideální počasí. Ale v lese budou zase stromové sprchy. Prostor pro závod není nijak velký, tak akorát na krátkou trať. Není tady ani žádný kopec, takže to bylo takové 'normální' proběhnutí. I když i v takovém lehkém terénu se dají udělat chybky, ale těm se asi nedá vyvarovat. Naštěstí přestalo pršet, tak to proběhlo v pohodě. A co výjezd z louky? No, nejdříve jsme hrabali ve výjezdu z místa nás museli popostrčit, pak šíleným bahnem po klestí a větvích a naházeném štěrku se nakonec podařilo. Zase hezký zážitek.

23.10.2022 - STŽ - Všenory - klasika - (T3) - umístění: 33./60 - U: 4.59/7.3km - P: 136m - K: 9 - Z: 848 - Pořádal: VSP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 15°C (jasno)
Vítězové: 1. Brandejs Štěpán 2. Brabec Tomáš 3. Tachezy Jan [čas: 1:21:00 - rozdíl: 0:34:54]
Dnes jsme se probudili do nádherného podzimního rána. Slunce vycházelo, lehký opar, prostě klasický podzim. No, jen co jsme projeli Černošice, přijeli jsme do mlhy a to byla snad ještě lepší atmosféra. Co taky kolem Berounky čekat. V centru ve Všenorech byla také mlha, bylo to hned vedle řeky. Ale přece se říká, že jedenáctá rozhodne. A rozhodla, slunce si prorazilo cestu ven a bylo nádherně. To byla ta lepší stránka podzimu. Shromáždiště na louce u bowlingu, jako již několikrát. Naštěstí byla tato louka celkem pevná, tak se nečeká dramatický výjezd, jako včera. Tady to známe, kopce, rýhy, prudší svahy, prostě větší převýšení. Tentokrát jsem šel až na start, cca 3000 kroků, ale pohoda. To slunce v lese dělalo cestu příjemnější. Tentokrát bez Toma s Terkou, Tom by tyto kopce s porouchaným kotníkem nedal. Protože to je dnes klasika, tak to má Filda 7 km a převýšení kolem 300 m. To už není procházka. Ale možná naopak je, ty kopce se běhat nedají. Nakonec celkem v pohodě, jen ta parní kontrola bylůa pořád do kopce, daleko a trochu se protáhla, někdy by to chtělo prostě lepší postup nebo oči, ale to k orienťáku patří.

29.10.2022 - Czech O-Tour - Dřevčice - krátká - (D45B) - umístění: 35./56 - U: 2.41/4.25km - P: 167m - K: 12 - Z: 1348 - Pořádal: CHA > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 14°C (jasno)
Vítězové: 1. Korpasová Ivana 2. Hofmanová Michaela 3. Sobotová Jana [čas: 1:03:22 - rozdíl: 0:27:09]
Ráno mlha, cestou slunce vylezlo, nádherný podzimní den. Vyrážíme na dvoudenní závody Czech O-Tour k vesničce Dřevčice, kousek od Dubé a Doks. Centrum na pěkné schované louce u skal, auta kousek, prostě paráda. Komfortní zázemí, kolem 1500 závodníků, krásné zakončení letošní sezóny. Dneska je start zhruba 1600 m a jsou dva cíle. Pro malé v centru a pro ostatní asi 700 m od centra. Dost jsem se divil, že jsou dva cíle, je to práce navíc, ale asi za ty peníze si to mohli dovolit. Jedna etapa stála 250 Kč a ještě 100 Kč za parkování na dva dny. A když si to vynásobíte 1500, ale za ten zážitek to stojí. Jen ty skály mohou spoustu lidí vylekat, ale kdyby se nechtělo, tak sem nejedou. Hledání kontrol ve skalách si určitě každý užije. To pobíhání kolem skalních věží, hledání té správné škvíry, pořád nahoru a dolů, když se netrefí, no spíš se neběhá, ale hledá. Jen ty nejlepší si to proběhnou a snad si ani skal nevšimnou. Ale nakonec to bylo docela dobrý, pár zajímavých údolí, pár zajímavých kontrol, ale jinak v pohodě. Dá se říct, že na takové nudli perfektně postavená trať, tedy to jsem slyšel v kuloárech. Moni sice nechala hodně času na první kontrole, pak si na její ruce smlsla ostružina, ale nakonec taky v pohodě. Perfektně strávený den, ale zítra nás čeká brzké vstávání, v 7 už musíme vyrazit, startujeme po deváté, tak šup do postele.

30.10.2022 - Czech O-Tour - Dřevčice - klasika - (D45B) - umístění: 22./48 - U: 3.53/6.55km - P: 103m - K: 11 - Z: 1233 - Pořádal: CHA > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 11°C (mlha)
Vítězové: 1. Sobotová Jana 2. Korpasová Ivana 3. Tomandlová Radka [čas: 1:18:36 - rozdíl: 0:26:37]
Dnes vyrážíme na klasiku Czech O-Tour zase k vesničce Dřevčice nedaleko Dubé. Od rána je velká mlha, jedeme už v 7, protože máme starty už po deváté, tedy vlastně desáté, ale v noci se posouval čas o hodinu zpět. Mlha nezmizela, tak nějak se tady válí ještě v půl 11, ale zdálo se, že by se slunce mohlo probojovat na svět. Start byl dneska 2800 m, ale cíl pro všechny v centru, to bylo super. Když doběhla Moni a Filip, tak slunce pořád nikde, vypadá to, že nás chytne až pojedeme domů. A nechytlo, mlha vydržela i po obědě. Takže tajemný les, dneska si Filip jednu kontrolu docela užil, špatně naběhl a ve skalách ,je pak problém se správně a rychle najít.

17.11.2022 - 28.MS SMIK -Klánovice - (D) - umístění: 90./152 - U: 8.25/8.25km - P: 98m - K: 9 - Z: 319 - Pořádal: SLP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 4°C (mlha,prší)
Vítězové: 1. Vyhnálková Barbora 2. Hájková Eliška 3. Šimšová Pavla [čas: 0:56:52 - rozdíl: 0:00:00]
SMIK - závod s migrujícími kontrolami. Sice je to asi největší zábava podzimu, ba i roku, ale pro mě to bylo vždy stresující. Naštěstí to už nemusím běhat, běhají to už všichni sami, já jsem už jen takové "týlové" zabezpečení. Závod se opět vrátil do Klánovického lesa, takže na placku, rychlou placku. Bude to asi hoňka. Centrum je u hospody na nádraží v Klánovicích, pak 2 kilometry na start. Cíl byl jen 900 m a šlo se kolem něj na start. Věci, co měl každý na sobě, tedy teplé věci, po startu přenášeli v pytlích do cíle, takže teplo bylo až na místo. Není úplně zima, sice jen 5 stupňů, mlha. Ale na běhání akorát. Tedy začalo trochu pršet, ale až cca v 50. minutě. Pravidla jsou jednoduchá, limit je 60 minut, každé číslo kontroly má 3 časy, kde v tu dobu bude, pak se vždy přesune. Každý tyto informace má jako jízdní řád (ve fotkách nebo

4.12.2022 - PZL - Malé Přílepy - (A) - umístění: 51./164 - U: 6.2/7.66km - P: 251m - K: 13 - Z: 164 - Pořádal: SCP > Výsledky > Fotky > Mapa > GPS > 4°C (zataženo,mlha)
Vítězové: 1. Petrilák Matouš 2. Baldrian Petr 3. Zápotocký Jiří [čas: 1:16:26 - rozdíl: 0:34:06]
A je to tady, začíná zimní liga. Jedeme na první závod do dobře známých Malých Přílep. Zase bez Toma, kotník do takového terénu asi ne. V sobotu nasněžilo, ale přes noc bylo nad nulou, takže zůstalo jen bahno, a toho bylo dost. V lese to ale docela šlo. Les byl celkem tajemný, mlha, ticho. Tentokrát běžíme na neoblíbené straně Přílep, prostě se nám to tam vždycky nějak nelíbilo. Cesta na start úvozem, kde se nedá bahnu vyhnout, ufff, snad už nikdy. A k tomu se mapa jmenuje Goliáš. Ale neva, co naděláš. Počasí celkem přálo, cca 5 nad nulou, takže na běhání akorát. Start byl na kraji lesa, na krabičku, cíl na stejném místě. Je to asi kilák od centra. Vyšlápnul sem si na kešku na pěkném kopci nad startem, ale byl jsem zcela slepej, takže bez úspěchu. To mě teda... Alespoň jsem si tam dal poslední dvě kontroly. Filda i Moni v pohodě, žádný problém, prostě pohoda.